Orzechy
Dlaczego warto jeść orzechy?
Orzechy są tym pokarmem, którego powinniśmy jeść najwięcej. Są równie wysokoenergetyczne oraz wysokobiałkowe. Powinny być włączane do diety jako zdrowe źródło tłuszczy w miejsce tłuszczy zwierzęcych. Liczne badania naukowe dowodzą ich korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Naukowcy opisują ich pozytywne oddziaływanie w obniżaniu ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i wieńcowe. Związek, który jest odpowiedzialny na taki stan rzeczy to arginina. Jest to aminokwas, który chroni serce. Ponadto orzechy są źródłem wielu witamin zwłaszcza tych z grupy B.
Co jeszcze zawierają orzechy?
Orzechy są pokarmem, których spożywanie niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych.
Dlaczego orzechy są zdrowe? Ponieważ zawierają:
-
- fitosterole - związki, których jest najwięcej w pistacjach. Mogą chronić przed nowotworami i chorobami wieńcowymi;
- kwas alfa-linolenowy (ALA) - to kwas tłuszczowy omega-3, który występuje w orzechach włoskich, może łagodzić objawy zapalenia stawów, oraz może obniżać ryzyko zawału serca i wylewu;
- kwas elaginowy - występuje w orzechach włoskich, które są dobrym źródłem przeciwutleniacza, który może hamować wzrost komórek nowotworowych;
- selen, który licznie występuje w orzechach brazylijskich; pomaga zapobiegać nowotworom, korzystnie wpływa na wzrok i serce; tylko 15 gramów tych orzechów pokrywa ok. 600 procent zapotrzebowania na ten pierwiastek;
- potas - występuje w orzechach pistacjowych; może obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko wylewu (30 gramów pistacji pokrywa 10 procent dziennego zapotrzebowania);
- resweratrol - występuje w orzeszkach ziemnych i może chronić przed nowotworami, wysokim stężeniem cholesterolu i wylewem;
- witamina E - najwięcej zawierają jej migdały i orzechy laskowe; może chronić przed chorobą wieńcową oraz zaćmą.
Należy pamiętać o tym, iż właściwe przechowywanie ma decydujący wpływ na smak i zawartość powyższych związków w orzechach. Warto je przechowywać w lodówce lub zamrażarce, aby zdrowy i wartościowy tłuszcz nie zjełczał. Jeśli zależy nam by orzechy miały bardziej intensywny aromat możemy je podpiec w piekarniku przez ok 5-10 minut lub do momentu aż zaczną mocno pachnieć.
Zastosowanie orzechów w kuchni
Zastosowań orzechów w kuchni może być wiele. Najpopularniejszą formą jest spożywanie orzechów jako zdrowa przekąska między posiłkami. Zaspokajają głód i dostarczają energii. Często także wykorzystuje się orzechy w wypiekach, słodkich ciastach i deserach. Innym coraz bardziej popularnym zastosowaniem jest dodanie prażonych orzechów do sałatek oraz dań makaronowych i mięsnych. Ich smak uzupełnia i przenika smaki dań wytrawnych i nadaje im wyjątkowych walorów smakowych.

Orzechy Ziemne , smak ZIELONEJ CEBULKI - 1000g - GOmigo

Orzechy Ziemne , smak ZIELONEJ CEBULKI - 500g - GOmigo

Orzechy brazylijskie 1000 g - GOmigo

Orzechy brazylijskie 500 g - GOmigo

Orzechy laskowe łuskane 500 g - GOmigo

Orzechy laskowe łuskane 1000 g - GOmigo

Nerkowce, orzechy nerkowca 500 g - GOmigo

Nerkowce, orzechy nerkowca połówki 500 g - GOmigo

Nerkowce, orzechy nerkowca połówki 1 kg - GOmigo

Migdały kalifornijskie całe 500 g- GOmigo
