Darmowa dostawa od 299,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Orzechy

( ilość produktów: 34 )

Orzechy MIGOgroup

Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy są tym pokarmem, którego powinniśmy jeść najwięcej. Są równie wysokoenergetyczne oraz wysokobiałkowe. Powinny być włączane do diety jako zdrowe źródło tłuszczy w miejsce tłuszczy zwierzęcych. Liczne badania naukowe dowodzą ich korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Naukowcy opisują ich pozytywne oddziaływanie w obniżaniu ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i wieńcowe. Związek, który jest odpowiedzialny na taki stan rzeczy to arginina. Jest to aminokwas, który chroni serce. Ponadto orzechy są źródłem wielu witamin zwłaszcza tych z grupy B.

Co jeszcze zawierają orzechy?

Orzechy są pokarmem, których spożywanie niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych.
Dlaczego orzechy są zdrowe? Ponieważ zawierają:

    • fitosterole - związki, których jest najwięcej w pistacjach. Mogą chronić przed nowotworami i chorobami wieńcowymi;
    • kwas alfa-linolenowy (ALA) - to kwas tłuszczowy omega-3, który występuje w orzechach włoskich, może łagodzić objawy zapalenia stawów, oraz może obniżać ryzyko zawału serca i wylewu;
    • kwas elaginowy - występuje w orzechach włoskich, które są dobrym źródłem przeciwutleniacza, który może hamować wzrost komórek nowotworowych;
    • selen, który licznie występuje w orzechach brazylijskich; pomaga zapobiegać nowotworom, korzystnie wpływa na wzrok i serce; tylko 15 gramów tych orzechów pokrywa ok. 600 procent zapotrzebowania na ten pierwiastek;
    • potas - występuje w orzechach pistacjowych; może obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko wylewu (30 gramów pistacji pokrywa 10 procent dziennego zapotrzebowania);
    • resweratrol - występuje w orzeszkach ziemnych i może chronić przed nowotworami, wysokim stężeniem cholesterolu i wylewem;
    • witamina E - najwięcej zawierają jej migdały i orzechy laskowe; może chronić przed chorobą wieńcową oraz zaćmą.

Należy pamiętać o tym, iż właściwe przechowywanie ma decydujący wpływ na smak i zawartość powyższych związków w orzechach. Warto je przechowywać w lodówce lub zamrażarce, aby zdrowy i wartościowy tłuszcz nie zjełczał. Jeśli zależy nam by orzechy miały bardziej intensywny aromat możemy je podpiec w piekarniku przez ok 5-10 minut lub do momentu aż zaczną mocno pachnieć.

Zastosowanie orzechów w kuchni

Zastosowań orzechów w kuchni może być wiele. Najpopularniejszą formą jest spożywanie orzechów jako zdrowa przekąska między posiłkami. Zaspokajają głód i dostarczają energii. Często także wykorzystuje się orzechy w wypiekach, słodkich ciastach i deserach. Innym coraz bardziej popularnym zastosowaniem jest dodanie prażonych orzechów do sałatek oraz dań makaronowych i mięsnych. Ich smak uzupełnia i przenika smaki dań wytrawnych i nadaje im wyjątkowych walorów smakowych.

Cena
-
Pokaż tylko
Zaufane Opinie IdoSell
4.77 / 5.00 104 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-01-31
Super
2024-01-27
Bardzo sprawnie

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel