Produkty sypkie
Produkty sypkie w kuchni
Produkty sypkie inaczej nazywane są produktami suchymi lub suchą żywnością. Do kategorii produktów suchych zaliczają się między innymi: makarony, kasze, ryże, płatki, musli, mąki, skrobie i mieszanki wypiekowe. Produkty sypkie nie wymagają przechowywania w lodówce, mają zazwyczaj długie terminy przydatności. Są najczęściej wykorzystywane w kuchni.
Jakie produkty suche są podstawą w kuchni?
Faktem jest, że w większości gospodarstw domowych produktami podstawowymi są suche produkty spożywcze. Są one często bazą zarówno wyszukanych dań, jak i najprostszych przepisów. Wystarczy bowiem mąka żytnia, woda i odrobina soli by powstał tradycyjny podpłomyk. Oprócz pełnoziarnistej mąki dobrze, jeśli w kuchni mamy przynajmniej 2 lub 3 rodzaje kasz (podstawą może być kasza gryczana, jaglana czy pęczak). Z większością kasz możemy komponować dania obiadowe, ale także posiłki na słodko. Kasze zawierają dużo wartościowych składników i witamin. Co ważne, pozostawiają uczucie sytości na długo, dlatego powinniśmy sięgać po nie przynajmniej kilka razy w tygodniu. Pomocną w kuchni może okazać się gotowa mieszanka do wypieku pieczywa, np. bułki czy chleb. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a w sytuacjach niespodziewanych możemy ją w łatwy sposób wykonać samodzielnie w domu. Zapach i smak świeżego pieczywa — bezcenny!
Przechowywanie produktów sypkich w kuchni?
Jak należy postępować w przypadku przechowywania produktów sypkich? Proste z pozoru pytanie może przysporzyć niektórym kłopotu. Niektóre produkty mają tendencję do pochłaniania wilgoci oraz zapachów, dlatego mogą szybko stracić swoje właściwości smakowe. Szklane słoiczki są bardzo estetyczne i łatwo utrzymać ich czystość, ale niestety zajmują dość dużo miejsca i nie każda kuchnia może pozwolić sobie na takie rozwiązanie.
Pomimo iż produkty sypkie mają stosunkowo długie terminy przydatności, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach przechowywania:
- produkty sypkie zawsze trzymajmy w zamkniętych opakowaniach w szufladach lub szafkach
- maksymalna temperatura przechowywania to ok. 20 stopni bez dostępu do światła słonecznego
- wybierajmy takie opakowania, które po otwarciu możemy łatwo i szczelnie zamknąć. Jednym z najlepszych rozwiązań będzie opakowanie typu doypack z zapięciem strunowym.
- Najlepiej suchą żywność przechowywać w ich oryginalnych opakowaniach. Dzięki temu łatwiej kontrolować terminy przydatności. Jeśli zdecydujemy się na przesypanie produktu do innego pojemnika konieczna będzie etykieta z informacją o dacie przydatności do spożycia.
- Jeśli w produkcie widoczna jest jakakolwiek oznaka zepsucia należy niezwłocznie wyrzucić całe opakowanie do kosza.
Gdzie kupować produkty sypkie?
Produkty suche kupimy w wielu sklepach i marketach spożywczych. Możemy kupić je także w sklepach online. Najlepszym wyborem są sklepy, w których rotacja takich produktów jest duża. Oznacza to, że są często kupowane przez klientów, a przez to nie zalegają długo w magazynach. Jednym z takich sklepów jest miejsce, w którym aktualnie przebywasz Szanowny Kliencie. Kupując produkty naszych marek, masz pewność, że otrzymasz produkty zawsze świeże i pakowane z najwyższą starannością.