Jarmuż to niskokaloryczne liściaste warzywo, bogate w błonnik i związki antyoksydacyjne. Bardzo dobrze sprawdzi się w codziennej diecie. Przygotowane z niego pyszne i chrupiące chipsy, to doskonała lekka i zdrowa przekąska. Gotowe w zaledwie kilka minut. Uwielbiają je także dzieci, co stanowi jeszcze większą motywację do ich pieczenia.
Jednym z tradycyjnych dań wigilijnych jest kutia, której podstawą jest kasza jęczmienna, mak i duża ilość bakalii. Choć to potrawa dość kaloryczna, to nie może zabraknąć jej na naszych świątecznych stołach. Zadbajmy, by w tym roku zagościła w nieco lżejszej wersji, dzięki odpowiednio dobranym proporcjom składników.
Czekoladowe ciasto na bazie zmielonych migdałów, z dużą ilością pomarańczy, to przepis na idealny i zdrowy piernik świąteczny. Jest delikatny, lekko wilgotny i puszysty, bez dodatku mąki i tłuszczu. To tradycyjne ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Jego zapach i aromat wypełnią cały dom.
Dynia Hokkaido to najlepszy wybór do przygotowania risotto. Ma miękką skórkę, której nie trzeba usuwać, jest słodka i ma bardzo intensywny kolor. Równie ważną rolę odgrywa tutaj ryż arborio, którego ziarno idealnie chłonie smaki i ma odpowiednią kleistość. To lekkie i niedrogie danie, gotowe w zaledwie 30 minut.