Chipsy z jarmużu
Domowa przekąska na wieczór filmowy
Jarmuż to niskokaloryczne liściaste warzywo, bogate w błonnik i związki antyoksydacyjne. Bardzo dobrze sprawdzi się w codziennej diecie. Przygotowane z niego pyszne i chrupiące chipsy, to doskonała lekka i zdrowa przekąska. Gotowe w zaledwie kilka minut. Uwielbiają je także dzieci, co stanowi jeszcze większą motywację do ich pieczenia.
Liczymy kalorie dla chipsów z jarmużu:
1 porcja chipsów 120 g to 136 kcal
Składniki na 4 porcje: √ liście jarmużu - 400 g
|
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyj i osusz tak, aby na liściach nie było wody.
- Grube łodygi odrzuć, resztę liści podrzyj na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.
- Liście jarmużu skrop oliwą z oliwy i dodaj przyprawy.
- Wymieszaj dokładnie, by na każdym liściu znajdowały się przyprawy.
- Całość przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez ok. 5 minut.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo