Rzodkiewka uznawana jest za królową nowalijek. Jeśli szukasz pomysłu na zdrową przekąskę, czy dodatek do obiadu, sałatek lub kanapki, koniecznie przygotuj marynowane rzodkiewki. Warto mieć je zawsze w swojej spiżarni. Z pewnością będą stanowić fantastyczną alternatywę dla chipsów lub słodyczy podczas wieczornego seansu filmowego.
Orzechy nerkowca jako zdrowa i smaczna przekąska zostały odkryte relatywnie późno. Kiedy to jednak nastąpiło — zostały poddane wielu badaniom, które dowiodły, że są one wartościową dla naszego organizmu przekąską. Co warto o nich wiedzieć? Jakie dobroczynne właściwości możemy im zawdzięczać?
Czerwona soczewica wyróżnia się specyficzną różowo-czerwoną barwą. Jest dość drobna, dzięki czemu można ją szybko ugotować. Warto zwrócić uwagę na dobroczynne składniki w niej zawarte oraz wysoką zawartość błonnika. Z poniższego poradnika dowiesz się dlaczego warto włączyć ją do swojej diety, jakie ma zastosowania oraz cenne składniki odżywcze.
Figi towarzyszą ludzkości już od zamierzchłych czasów. Po zasuszeniu są bogactwem wartości odżywczych, cennych dla naszego organizmu. Na przestrzeni wieków figowe drzewa darzono ogromną czcią, a ich nieuzasadnione ścięcie było związane z surową karą. Poniżej wyjaśniamy dlaczego warto włączyć do swojej diety suszone figi - zarówno solo jak i w postaci dodatku do posiłków.