Marynowana rzodkiewka
2022-05-06
Wiosna zamknięta w słoiku
Rzodkiewka uznawana jest za królową nowalijek. Jeśli szukasz pomysłu na zdrową przekąskę, czy dodatek do obiadu, sałatek lub kanapki, koniecznie przygotuj marynowane rzodkiewki. Warto mieć je zawsze w swojej spiżarni. Z pewnością będą stanowić fantastyczną alternatywę dla chipsów lub słodyczy podczas wieczornego seansu filmowego.
Liczymy kalorie dla marynowanej rzodkiewki:
1 porcja marynowanej rzodkiewki 100 g to 20 kcal
Składniki na 5 porcji: √ rzodkiewki - 500 g
|
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewkę umyj i włóż do wyparzonych słoików.
- Wodę gotuj przez około 5 minut z octem i pozostałymi składnikami.
- Wrzątkiem zalej rzodkiewki, zakręć słoiki i ułóż wieczkiem do dołu.
- Następnie pasteryzuj słoiki w gotującej wodzie około 2 minuty.
- Rzodkiewki będą idealne do jedzenia po ok. 1 tygodniu.
- Należy spożyć je do 3 miesięcy, ponieważ później robią się miękkie.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2022