Darmowa dostawa od 299,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Soczewica czerwona - właściwości i wartości odżywcze

2022-03-16
Soczewica czerwona - właściwości i wartości odżywcze

Czerwona soczewica wyróżnia się specyficzną różowo-czerwoną barwą. Jest dość drobna, dzięki czemu można ją szybko ugotować. Warto zwrócić uwagę na dobroczynne składniki w niej zawarte oraz wysoką zawartość błonnika. Z poniższego poradnika dowiesz się dlaczego warto włączyć ją do swojej diety, jakie ma zastosowania oraz cenne składniki odżywcze. 

Soczewica czerwona - pochodzenie i prozdrowotne właściwości

Na uwagę zasługuje fakt, że soczewica towarzyszy ludzkości już od epoki neolitu. Współcześnie to Ameryka oraz Kanada są obszarami, w których wytwarza się ją na największą skalę. Warto na początek wspomnieć, że z racji wysokiej zawartości białka czerwona soczewica jest powszechnie stosowana w przypadku kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej. Sięga się po nią także powszechnie w potrawach kuchni indyjskiej. Chętnie stosuje się ją również w Polsce jako dodatek do zup czy sosów. Praktyczną zaletą czerwonej soczewicy jest to, że z uwagi na swoje niewielkie rozmiary gotuje się wyjątkowo szybko. Stanowi także jakościowe źródło białka, błonnika oraz witamin z grupy B. Mowa tutaj o witaminie K, B6, kwasie pantotenowym oraz o tiaminie czy kwasie foliowym, który wspomaga metabolizm energetyczny. To także świetne źródło żelaza - po soczewicę czerwoną powinny zatem sięgać te osoby, które borykają się z anemią. Jest zatem wysoce odżywcza i pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Sięgają po nią także osoby na diecie odchudzającej. Co więcej, w soczewicy można także znaleźć magnez, potas, mangan, miedź oraz fosfor. Duża zawartość przeciwutleniaczy wspomaga ochronę organizmu przed rozwinięciem się chorób przewlekłych.

Jak prawidłowo gotować soczewicę?

Przygotowanie czerwonej soczewicy do spożycia jest szybkie i proste. Nie wymaga ona uprzedniego namaczania. Przed umieszczeniem jej we wrzątku zaleca się ją przepłukać, a następnie umieścić w garnku i gotować przez 10 do 15 minut. W kwestii proporcji - jeżeli chcemy ugotować szklankę czerwonej soczewicy, trzeba sięgnąć po dwie szklanki wody. Można także dodać szczyptę soli, co przełoży się na twardnienie soczewicy. Warto doglądać jej w trakcie gotowania z uwagi na łatwość w ulegnięciu rozgotowaniu. 

Czy soczewica może wpływać na poprawę odporności?

Wspomniana wcześniej zawartość kwasu foliowego, białka oraz błonnika pomaga w niwelowaniu stanu zapalnego w naszym organizmie. Obecne fitoskładniki mają także silne właściwości przeciwutleniające, co przekłada się na poprawę odporności. To powinno w pełni argumentować, dlaczego warto włączyć soczewicę do regularnej diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Wpływ soczewicy na odchudzanie

Nie sposób pominąć faktu, że soczewica wyróżnia się niską kalorycznością przy jednoczesnym bogactwie błonnika oraz białka. To wszystko sprawia, że uczucie sytości pojawia się szybciej i towarzyszy nam przez dłuższy czas. Dzięki temu zmniejsza się chęć podjadania pomiędzy regularnymi porami posiłków. To wszystko stanowi ogromną wartość w przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy bez efektu jo-jo. Co więcej - regularne spożywanie soczewicy przyspieszy trawienie.

Poznaj prozdrowotne właściwości czerwonej soczewicy

Mnogość minerałów zawartych w czerwonej soczewicy ma korzystny wpływ na wzmocnienie i wzrost zębów oraz kości. Dotyczy to zarówno tych najmłodszych jak i dorosłych. Z upływem lat zęby oraz kości są bardziej wrażliwe na wszelkiego rodzaju urazy, stają się także słabsze, dlatego zaleca się włączanie do swojego jadłospisu takich wartościowych produktów jak czerwona soczewica. Może być spożywana również przez osoby chorujące na cukrzycę z uwagi na niski indeks glikemiczny. To wszystko sprawia, że można być spokojnym o ewentualne wystąpienie skoku cukru we krwi. Powyższy poradnik powinien jednoznacznie wyjaśnić, dlaczego czerwona soczewica powinna być na stałe włączone do regularnej diety. Bogactwo cennych składników, łatwość przygotowania - to wszystko stanowi zalety tego produktu! Warto czerpać z jej dobrodziejstw kilka razy w tygodniu w trosce o zachowanie zdrowej i zbilansowanej diety.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2022

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 39 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-02-04
Bardzo sprawna transakcja
2022-01-17
Wszystko było ok

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel