Darmowa dostawa od 299,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Piernik pomarańczowy

2021-12-23
Piernik pomarańczowy

Bez dodatku mąki i tłuszczu

Czekoladowe ciasto na bazie zmielonych migdałów, z dużą ilością pomarańczy, to przepis na idealny i zdrowy piernik świąteczny. Jest delikatny, lekko wilgotny i puszysty, bez dodatku mąki i tłuszczu. To tradycyjne ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Jego zapach i aromat wypełnią cały dom.

Liczymy kalorie dla piernika pomarańczowego:

1 porcja piernika 103 g to 202 kcal

Składniki na 12 porcji:

√ płatki migdałowe - 200 g
√ jajka - 6 szt.
√ pomarańcz - 2 szt.

√ karob - 50 g
√ ksylitol - 250 g
√ proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
√ soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

Czas przygotowania: 70 min

Czas pieczenia: 60 minut

Liczba porcji: 12

Dieta: wegetariańska

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze umyj i w całości włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 50 minut. 
  2. Płatki migdałowe zblenduj na mniejsze kawałki. 
  3. Wystudzone pomarańcze pokrój na ćwiartki i delikatnie zblenduj. 
  4. Wymieszaj płatki migdałowe z karobem, ksylitolem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. 
  5. Dodaj jajka i pomarańcze. Zmiksuj delikatnie do połączenia składników.
  6. Masę wyłóż na formę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 
  7. Piecz ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,

 

Zespół kulinarny GOmigo

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.79 / 5.00 47 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-11-26
Dostawa sprawna, zgodna z zamówieniem.
2022-10-26
Ok!

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel