Piernik pomarańczowy
2021-12-23
Bez dodatku mąki i tłuszczu
Czekoladowe ciasto na bazie zmielonych migdałów, z dużą ilością pomarańczy, to przepis na idealny i zdrowy piernik świąteczny. Jest delikatny, lekko wilgotny i puszysty, bez dodatku mąki i tłuszczu. To tradycyjne ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Jego zapach i aromat wypełnią cały dom.
Liczymy kalorie dla piernika pomarańczowego:
1 porcja piernika 103 g to 202 kcal
Składniki na 12 porcji: √ płatki migdałowe - 200 g
|
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze umyj i w całości włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 50 minut.
- Płatki migdałowe zblenduj na mniejsze kawałki.
- Wystudzone pomarańcze pokrój na ćwiartki i delikatnie zblenduj.
- Wymieszaj płatki migdałowe z karobem, ksylitolem, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
- Dodaj jajka i pomarańcze. Zmiksuj delikatnie do połączenia składników.
- Masę wyłóż na formę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo
Pokaż więcej wpisów z
Grudzień 2021