Dyniowe risotto
Danie jednogarnkowe
Dynia Hokkaido to najlepszy wybór do przygotowania risotto. Ma miękką skórkę, której nie trzeba usuwać, jest słodka i ma bardzo intensywny kolor. Równie ważną rolę odgrywa tutaj ryż arborio, którego ziarno idealnie chłonie smaki i ma odpowiednią kleistość. To lekkie i niedrogie danie, gotowe w zaledwie 30 minut.
Liczymy kalorie dla dyniowego risotto:
1 porcja dyniowego risotto 365 g to 280 kcal
Składniki na 16 porcji: √ dynia Hokkaido – 500 g
|
Sposób przygotowania:
- Dynię przekrój na pół, wyjmij pestki, a miąższ pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w rondlu na oliwie z oliwek.
- Dodaj ryż i smaż przez chwilę, gdy zrobi się przezroczysty dodaj dynię.
- Wlej do rondla szklankę wywaru warzywnego i mieszaj do czasu wchłonięcia go przez ryż.
- Powtarzaj tę czynność, stopniowo dolewając bulionu.
- Na koniec dodaj kukurydzę, płatki drożdżowe, estragon oraz rozmaryn.
- Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlej odrobiną wody.
- Gotowe danie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo