Darmowa dostawa od 299,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Dyniowe risotto

2021-11-30
Dyniowe risotto

Danie jednogarnkowe

Dynia Hokkaido to najlepszy wybór do przygotowania risotto. Ma miękką skórkę, której nie trzeba usuwać, jest słodka i ma bardzo intensywny kolor. Równie ważną rolę odgrywa tutaj ryż arborio, którego ziarno idealnie chłonie smaki i ma odpowiednią kleistość. To lekkie i niedrogie danie, gotowe w zaledwie 30 minut.

Liczymy kalorie dla dyniowego risotto:

1 porcja dyniowego risotto 365 g to 280 kcal

Składniki na 16 porcji:

√ dynia Hokkaido – 500 g
√ ryż arborio – 250 g
√ bulion warzywny – 1 l
√ czosnek – 2 ząbki
√ cebula – 2 średnie sztuki
√ kukurydza – 200 g
√ płatki drożdżowe – 1 łyżeczka
√ estragon – ½ łyżeczki
rozmaryn -  ½ łyżeczki
√ oliwa z oliwek – 3 łyżki
√ sól – szczypta
√ pieprz - szczypta

Czas przygotowania: 30 min

Liczba porcji: 6

Dieta: bezglutenowa

Sposób przygotowania:

  1. Dynię przekrój na pół, wyjmij pestki, a miąższ pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w rondlu na oliwie z oliwek.
  3. Dodaj ryż i smaż przez chwilę, gdy zrobi się przezroczysty dodaj dynię. 
  4. Wlej do rondla szklankę wywaru warzywnego i mieszaj do czasu wchłonięcia go przez ryż. 
  5. Powtarzaj tę czynność, stopniowo dolewając bulionu.
  6. Na koniec dodaj kukurydzę, płatki drożdżowe, estragon oraz rozmaryn.
  7. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlej odrobiną wody.
  8. Gotowe danie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,

 

Zespół kulinarny GOmigo

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 39 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-02-14
Super
2022-02-04
Wszystko w jak najlepszym porządku

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel