Wigilijna kutia
Słowiańska tradycja na stole wigilijnym
Jednym z tradycyjnych dań wigilijnych jest kutia, której podstawą jest kasza jęczmienna, mak i duża ilość bakalii. Choć to potrawa dość kaloryczna, to nie może zabraknąć jej na naszych świątecznych stołach. Zadbajmy, by w tym roku zagościła w nieco lżejszej wersji, dzięki odpowiednio dobranym proporcjom składników.
Liczymy kalorie dla wigilijnej kutii:
1 porcja kutii 120 g to 280 kcal
Składniki na 5 porcji: √ kasza jęczmienna - 180 g
|
Sposób przygotowania:
- Kaszę zalej wodą i ugotuj na sypko, ok. 15 minut.
- W tym czasie mak zalej wrzątkiem, gdy wystygnie odsącz z wody i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia.
- Orzechy, migdały i morele posiekaj na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą.
- Jeśli kutia wyjdzie zbyt sucha, dodaj jeszcze odrobinę miodu.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo