Orkiszowe bajgle z sezamem
2021-10-26
Miłość od pierwszego ugryzienia
Bajgle to nic innego, jak drożdżowa bułka w kształcie pierścienia. Wypiekane były przez Żydów już w XVII w. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je także w swojej kuchni. Wybierając do tego mąkę orkiszową, wzbogacamy dietę o wartościowe składniki odżywcze. Takie śniadanie nabiera zupełnie nowego wymiaru.
Liczymy kalorie dla orkiszowych bajgli:
1 porcja bajgla 94 g to 270 kcal
Składniki na 8 porcji: √ mąka orkiszowa – 400 g
|
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę, drożdże, sól oraz cukier.
- Dodaj wodę, oliwę z oliwek i wyrabiaj ciasto.
- Przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
- Po tym czasie formuj bajgle i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostaw jeszcze bułki na blasze 15 minut.
- Następnie posmaruj ciasto mlekiem i posyp sezamem.
- Piecz około 15 minut w temperaturze 200 st. C.
- Bajgle możesz podawać z ulubionymi warzywami, a w wersji mięsnej polecamy jako dodatek [Meksykańskie burgery - przepis].
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2021