Meksykańskie burgery z kukurydzianym nadzieniem
Coś dla wielbicieli pikantnych smaków
Wołowina w połączeniu z chili jalapeño, duża ilość siemienia lnianego, suszonych pomidorów i aromatycznych przypraw to sycące połączenie. Burgery sprawdzą się idealnie w towarzystwie warzyw zarówno do obiadu, jak i w tradycyjnej bułce. Z pewnością rozgrzeją Wasze podniebienia w chłodne, jesienne dni.
Liczymy kalorie dla meksykańskiego burgera:
1 porcja burgera 150 g to 290 kcal
Składniki na 1 porcję: √ wołowina bez kości – 450 g |
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 10 min Liczba porcji: 4 Dieta: ketogeniczna |
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe oczyść, pokrój na kawałki, a następnie zmiel w maszynce do mięsa.
- Siemię lniane zmiel w młynku do przypraw.
- Drobno posiekaj papryczki chili jalapeño oraz suszone pomidory.
- Wymieszaj mięso, siemię lniane oraz papryczki w dużej misce, dodaj sól i kmin rzymski.
- W drugiej - mniejszej misce wymieszaj kukurydzę, kolendrę i suszone pomidory.
- Uformuj z mięsa 4 burgery, w środku każdego zrób zagłębienie, wypełnij masą kukurydzianą, a następnie zakryj mięsem.
- Burgery można piec zarówno w opiekaczu, jak i na patelni grillowej. Rozgrzej urządzenie i piecz ok. 5 minut z każdej strony.
- W tym czasie przygotuj sos. Paprykę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z musztardą, miodem, octem oraz sokiem z limonki.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo