Lamingtony, kostki kokosowe bez pieczenia
Kostka kokosowa bez pieczenia?
Oczywiście, że tak! Czas na małą i słodką przekąskę w kształcie kostki kokosowej. Ten przysmak prosto z Australii podbił z pewnością nie jedno podniebienie wymagających smakoszy. W Polsce kostka kokosowa - lamingtony nie rzadko nazywane są kudłaczami. Wiórki kokosowe tworzą futerko na powierzchni ciastek. Czekolada i kokos to wykwintne połączenie. Kostka kokosowa to istna eksplozja smaku i konsystencji.
Jak przygotować takie ciastka kokosowe bez pieczenia? Poniżej znajdziesz wszystkie wskazówki. Nasz przepis pozwala na obniżenie ich kaloryczności. Wszystko za sprawą użytych składników, takich jak orzechy nerkowca, kokos czy syrop z agawy. Wypróbujcie przepis na ciasteczka kokosowe fit właśnie w naszym wydaniu.
Liczymy kalorie dla kostki kokosowej:
1 porcja, czyli 1 ciasteczko kokosowe to 236 kcal
Składniki na 12 porcji:√ orzechy nerkowca - 200 g; √ wiórki kokosowe - 100 g; √ olej kokosowy - 50 g; √ syrop z agawy - 50 g; √ pasta waniliowa - 2 łyżeczki √ gorzka czekolada — tabliczka |
Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 0 min Liczba porcji: 12 Dieta: wegetariańska, wegańska, ketogeniczna |
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca zblenduj z wiórkami kokosowymi, olejem i syropem z agawy.
- Dodaj pastę waniliową.
- Masę przełóż do formy 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstaw do zamrażalnika na 20 min.
- W tym czasie rozpuść czekoladę nad naczyniem z gorącą parą.
- Schłodzoną masę polej czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.
- Gdy całość zastygnie pokrój lamingtony na 12 porcji.
- Ciastka kokosowe, podaj na ulubionym talerzu deserowym.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo