Orzechowe batoniki
Zdrowe słodkości
Słodkie, ale bez grama cukru. Za to przygotowane na bazie samych naturalnych składników. Mieszanka orzechów włoskich, laskowych, brazylijskich oraz nerkowców sprawia, że batoniki są chrupiące. Żurawina i rodzynki dodają słodyczy, a dzięki połączeniu miodu z masłem orzechowym smakołyk jest karmelizowany i sycący.
Liczymy kalorie dla orzechowych batoników:
1 porcja batonika 40 g to 202 kcal
Składniki na 12 porcji: √ orzechy włoskie – 50 g
|
Sposób przygotowania:
- Orzechy i migdały pokrój na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj ze słonecznikiem, sezamem, żurawiną i rodzynkami.
- W małym rondelku rozpuść miód oraz masło orzechowe.
- Połącz bakalie z masą miodową.
- Powstałą masę rozsmaruj na blachę do pieczenia o wymiarach 24x24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.
- Ostudzone ciasto włóż do lodówki na 2 godziny. Następnie pokrój na batoniki, które najlepiej przechowywać w lodówce.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo