Makaroniki, ciasteczka z mąki migdałowej
Szukasz pomysłu na niebanalne ciasteczka?
Ciasteczka maślane, kruche, owsiane? Zastanawiasz się, które tym razem przygotować, aby stanowiły fit przekąskę? Jakich składników i dodatków użyć? Wypróbuj przepis na pyszne i kolorowe makaroniki, których kluczowym składnikiem jest mąka migdałowa. Te kolorowe ciasteczka z masłem orzechowym zachwycą zarówno małe, jak i duże dzieci. Nie tylko Dzień Dziecka jest okazją na przygotowanie domowych wypieków. Lekkie, delikatne i przede wszystkim zdrowe to podstawowy cel w domowej kuchni. Pamiętajmy, że Dzień Dziecka możemy obchodzić przez cały rok.
Liczymy kalorie dla ciasteczek z mąki migdałowej:
1 porcja, czyli 1 ciasteczko 20 g to 84 kcal
Składniki na 20 ciasteczek z mączką migdałową:
√ białka - 3 szt.
√ cukier puder - 200 g
√ erytrol - 50 g
√ migdały zmielone, czyli mąka migdałowa - 120 g
√ barwnik spożywczy- opcjonalnie
√ krem orzechowy- do przełożenia
Gdzie kupić mączkę migdałową, erytrol, krem orzechowy? Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu www.gomigo.pl. Z pewnością szybko i sprawnie zapełnisz koszyk potrzebnymi produktami.
Jeśli natomiast masz więcej czasu, możesz zrobić mąkę z migdałów samodzielnie. Mączka z migdałów- jak ją zrobić? Podpowiadamy na naszym blogu: Jak zrobić mąkę migdałową w domu?
Sposób przygotowania:
- Zmielone migdały (mączka migdałowa) wymieszaj z cukrem pudrem.
- Białka ubij mikserem na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
- Na koniec ubijania dodaj wybrany barwnik.
- Do ubitej piany dodaj powoli mąkę migdałową i cukier puder.
- Delikatnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Gotową masę przełóż do woreczka kucharskiego i wyciśnij porcje o średnicy ok. 2,5 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pozostaw na ok. 1 godzinę do wysuszenia.
- Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz ok. 10 minut.
- Upieczone ciasteczka wyjmij z gorącego piekarnika i pozostaw na blaszce ok. 10 minut, a następnie przełóż do wystudzenia i wysuszenia na kratkę z piekarnika.
- Gotowe smakołyki przełóż kremem orzechowym.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo