Jak zrobić mąkę migdałową w domu?
Kupować w sklepie, czy zrobić samodzielnie?
Mączka migdałowa jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, żelaza i wapnia. Często zastanawiamy się gdzie kupić migdały mielone. Oczywiście są dostępne już jako gotowy produkt w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Zachęcamy Was jednak do poznania sposobu na wykonanie domowej mąki migdałowej.
Liczymy kalorie dla mąki migdałowej:
1 porcja migdałów mielonych (mąka migdałowa) 100 g to 585 kcal
Składniki na 1 porcję: √ migdały blanszowane - 100 g |
Czas przygotowania: 5 min Liczba porcji: 1 Dieta: bezglutenowa, ketogeniczna |
Sposób przygotowania:
- Migdały umieść w pojemniku blendera. Ważne, aby pojemnik był suchy, w innym przypadku mąka będzie zawilgocona.
- Ostrożnie miksuj migdały w sposób pulsacyjny. Tzn. miksuj kilka sekund, następnie wyłącz do przestygnięcia ostrza i znów włącz blender.
- Czynność należy powtórzyć parokrotnie, do uzyskania odpowiedniej sypkości mąki.
- Należy uważać, aby nie zmiksować mąki zbyt mocno. Możemy otrzymać masło zamiast mąki migdałowej.
- Migdały mielone przesiej przez sito, a kawałki, które zostały na sitku zmiksuj jeszcze raz.
- Mąka z migdałów gotowa!
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo