Bakaliowe trufle
Kulki mocy
Z pozoru małe i delikatne kuleczki, a okazuje się, że to prawdziwa bomba energetyczna. Do ich przygotowania użyliśmy dużej ilości bakalii. Daktyle sprawiają, że nasze trufle są zdrowo-słodkie. Można zapakować je do szkoły, do pracy lub na wycieczkę. Dodadzą siły wtedy, kiedy najbardziej będziemy tego potrzebować .
Liczymy kalorie dla bakaliowych trufli:
1 porcja bakaliowych trufli 65 g to 280 kcal
Składniki na 16 porcji: √ orzechy laskowe – 125 g
|
Sposób przygotowania:
- Daktyle mocz około 30 minut w wrzącej wodzie.
- W tym czasie zblenduj orzechy laskowe, nerkowce, słonecznik oraz migdały i wsyp do miski.
- Następnie rozdrobnij w blenderze płatki owsiane i dodaj do bakalii.
- Jako ostatnie zblenduj wymoczone daktyle tak, aby powstała gęsta masa.
- Przełóż daktyle do miski, dodaj nasiona chia, siemię lniane, przyprawy, miąższ z laski wanilii oraz olej kokosowy.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą i ugniataj do momentu uzyskania plastycznej i gładkiej masy.
- Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 15 minut.
- Ze schłodzonego ciasta formuj mniejsze kulki, zwilżając wodą dłonie.
- Gotowe pralinki najlepiej schłodzić jeszcze w lodówce około 20 minut.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo