Zapiekana owsianka z jabłkami, migdałami i cynamonem
Owsianka czy szarlotka?
Lubisz owsiankę na śniadanie, a Twój ulubiony deser to szarlotka? Jesteś w odpowiednim miejscu. Zapiekana owsianka z migdałami, tartym jabłkiem oraz dodatkiem cynamonu to idealne połączenie smaków. Stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej owsianki na mleku. Ten pełnowartościowy posiłek, zapewni Ci energię na cały poranek. Może stać się również zdrową odmianą dla słodkich deserów.
Liczymy kalorie dla pieczonej owsianki:
1 porcja owsianki pieczonej 300 g to 430 kcal
Składniki na 1 porcję: √ płatki owsiane - 40 g |
Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 30 min Liczba porcji: 1 Dieta: wegetariańska |
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane wymieszaj z mąką z płaskurki i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj jajko oraz mleko i wymieszaj.
- Potarte jabłko wymieszaj z cynamonem i przełóż do masy, na koniec dodaj rozdrobnione migdały.
- Całość owsianki z migdałami przełóż do naczynia do zapiekania.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180º C.
- Zapiekaj ok. 30 minut.
- Pieczoną owsiankę można spożywać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo