Darmowa dostawa od 299,00 zł

Szkocka klasyka, czyli shortbread

2021-09-17
Szkocka klasyka, czyli shortbread

Najprostsze w świecie kruche ciastko 

Według szkockiej receptury składnikami niezbędnymi do wykonania ciasta są masło, mąka i cukier. My jednak zmodyfikowaliśmy ten przepis i część produktów postanowiliśmy zastąpić ich zdrowszymi alternatywami (mąka razowa, orzechy włoskie, olej z orzechów włoskich). Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam ta wersja.

Liczymy kalorie dla ciasta kruchego typu shortbread: 

 1 porcja ciasta 92 g to 273 kcal

Składniki na 1 porcję:

√ mąka pszenna – ¾ szklanki
√ mąka razowa – ½ szklanki
√ orzechy włoskie – 2/3 szklanki  
√ cukier puder – ½ szklanki
√ sól - szczypta
√ oliwa z oliwek – ¼ szklanki
√ olej z orzechów włoskich – ¼ szklanki
√ tarta skórka cytryny – 1½ łyżeczki  

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 30 min

Liczba porcji: 8

Dieta: ketogeniczna

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy upraż w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 7 minut.
  2. Kiedy orzechy wystygną należy je zmielić wraz z mąką pszenną. Najlepiej zrobić to w blenderze.
  3. Mąkę razową, cukier puder, sól oraz zmielone orzechy wymieszaj w misce. Następnie dodaj produkty mokre i wyrabiaj ciasto.
  4. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż dokładnie gotową masą. Nakłuj ciasto w kilku miejscach, a następnie delikatnie podziel na 16 trójkątów nie dotykając do samego dna.
  5. Ciasto należy piec 20 minut w temperaturze 180st.C, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150st.C i piecz jeszcze przez 10 minut.
  6. Pokrój shortbread na kawałki od razu po wyjęciu z piekarnika.

Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,

 

Zespół kulinarny GOmigo

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.77 / 5.00 109 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-01-28
Produkty wysokiej jakości, świeże, aromatyczne. Błyskawiczna dostawa. Jestem bardzo zadowolona. Na pewno będę tu robić zakupy.
2024-01-16
Doskonałe, słodkie migdały.
pixel