Szkocka klasyka, czyli shortbread
Najprostsze w świecie kruche ciastko
Według szkockiej receptury składnikami niezbędnymi do wykonania ciasta są masło, mąka i cukier. My jednak zmodyfikowaliśmy ten przepis i część produktów postanowiliśmy zastąpić ich zdrowszymi alternatywami (mąka razowa, orzechy włoskie, olej z orzechów włoskich). Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam ta wersja.
Liczymy kalorie dla ciasta kruchego typu shortbread:
1 porcja ciasta 92 g to 273 kcal
Składniki na 1 porcję: √ mąka pszenna – ¾ szklanki |
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 30 min Liczba porcji: 8 Dieta: ketogeniczna |
Sposób przygotowania:
- Orzechy upraż w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 7 minut.
- Kiedy orzechy wystygną należy je zmielić wraz z mąką pszenną. Najlepiej zrobić to w blenderze.
- Mąkę razową, cukier puder, sól oraz zmielone orzechy wymieszaj w misce. Następnie dodaj produkty mokre i wyrabiaj ciasto.
- Na dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż dokładnie gotową masą. Nakłuj ciasto w kilku miejscach, a następnie delikatnie podziel na 16 trójkątów nie dotykając do samego dna.
- Ciasto należy piec 20 minut w temperaturze 180st.C, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150st.C i piecz jeszcze przez 10 minut.
- Pokrój shortbread na kawałki od razu po wyjęciu z piekarnika.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo