Suszone śliwki – kaloryczność, składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne
Suszone owoce zdobywają coraz większą popularność. Są słodkie, smaczne i pełne cennych składników odżywczych. Co warto wiedzieć o suszonych śliwkach? Dlaczego zasługują na uwagę? Lepiej jeść śliwki świeże czy w formie suszonej? Czy są kaloryczne? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej!
Suszone owoce pomogą ograniczyć słodycze
Jeżeli chcesz zrobić coś dla swojego zdrowia - warto zacząć od wprowadzenia modyfikacji w swojej diecie. Jeżeli zdarza Ci się często sięgać po sklepowe, przetworzone i kaloryczne słodycze - warto zastąpić je np. suszonymi śliwkami. Są zdrowe i sycące, a ich słodki smak pozwoli powstrzymać się od sięgnięcia po tradycyjne słodkości.
Dlaczego suszone śliwki zasługują na uwagę?
Intensywny fioletowy kolor i słodki smak - to właśnie wyróżnia te owoce. Są one bogate w błonnik pokarmowy. Jak powszechnie wiadomo pomaga on w regulacji pracy jelit oraz układu pokarmowego. Na uwagę zasługuje także obecność wapnia, magnezu, potasu oraz miedzi. To powinno w pełni argumentować, dlaczego suszone śliwki zasługują na uwagę przy układaniu swojego jadłospisu. Mogą stanowić formę samodzielnej przekąski, albo element mieszanki np. z orzechami. Dzięki temu urozmaicisz swoją dietę i za każdym razem będziesz mieć w zanadrzu fit przekąskę, kiedy dopadnie Cię głód, albo ochota na coś słodkiego. Warto jednak zachować umiar, jeżeli zdecydujesz się na podjadanie suszonych śliwek. Są bowiem dość kaloryczne - 100 g tych suszonych owoców ma bowiem około 300 kcal!
Poznaj składniki odżywcze suszonych śliwek
Ryboflawina, czyli witamina B2 zawarta w tych owocach pomaga w utrzymaniu właściwego metabolizmu oraz przyczynia się do zniwelowania poczucia zmęczenia. Co więcej, pomaga w zachowaniu pięknej skóry. Witamina B6 przyczynia się do utrzymania układu odpornościowego w dobrej kondycji, poza tym wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Zawarta w suszonych śliwkach miedź zapewni zachowanie pożądanej pigmentacji włosów. Potas z kolei zapewnia poprawną pracę mięśni oraz układu nerwowego.
Lepiej spożywać suszone czy świeże śliwki?
Warto podkreślić, że te owoce w formie suszonej mają aż pięciokrotnie więcej witaminy A niż w przypadku, gdy zostały dopiero co zebrane z drzewa. Co do zasady posiadają więcej wartości odżywczych niż gdy są świeże, dlatego warto zadbać o regularne przyjmowanie ich w formie suszonej.
Najczęstsze zastosowania suszonych śliwek
Te bakalie warto spożywać przede wszystkim w formie samodzielnej przekąski. Można także dodawać je do potraw mięsnych dla przełamania smaku, a także do deserów. Świetnie podkreślą smak przyrządzanych posiłków i urozmaicą je zarówno wizualnie jak i smakowo. To świetna forma wzbogacenia sałatek czy zup. Podczas zakupów warto wybierać te suszone śliwki, które są jędrne, zachowały swój naturalny owal oraz zwracają uwagę intensywnie fioletowym kolorem.
Mocne kości za sprawą suszonych śliwek?
Udowodniono naukowo, że systematyczne spożywanie tych suszonych owoców może mieć zbawienne skutki dla kobiet, które przeszły menopauzę. Pozwoli to bowiem na ograniczenie zanikania tkanki kostnej. Mogą stanowić skuteczne wsparcie w walce z wystąpieniem osteoporozy. Jak widać katalog możliwości tych owoców jest na tyle spory, że każdy znajdzie dla siebie praktyczne zastosowania wynikające z właściwości suszonych śliwek.
Suszone śliwki w walce z zaparciami
Z uwagi na wysoką zawartość błonnika warto włączyć suszone śliwki do swojego jadłospisu jeżeli borykasz się z problemem zaparć. Będą stanowić skuteczne wsparcie w wyregulowaniu cyklicznych wypróżnień. Warto jednak wystrzegać się ich w przypadku dolegliwości związanych z zespołem jelita drażliwego. Jak widać suszone śliwki sprawdzą się zarówno w formie przekąski solo, jak i w ramach dodatku do innych dań. Uzupełnią zarówno potrawy wytrawne jak i desery czy ciasta. Zawsze warto mieć w domowej spiżarce zapas suszonych śliwek z pewnego źródła. Dzięki temu będziesz mieć szansę do regularnego sięgania po nie zarówno wówczas, gdy najdzie Cię na to ochota, jak i wtedy, gdy zechcesz urozmaicić swoje potrawy.