Darmowa dostawa od 299,00 zł

Pesto z zielonej pietruszki

2021-10-26
Pesto z zielonej pietruszki

Witaminowe skarby ogrodu

To już ostatnie chwile na to, aby zebrać dary z naszego ogródka. Dzisiejszy przepis dedykujemy zielonej pietruszce, która jest najbardziej znanym ziołem polskiej kuchni. To źródło witaminy C, betakarotenu oraz folianów. Pesto zyskuje niesamowity smak, dzięki prażonym pestkom słonecznika oraz płatkom drożdżowym.

Liczymy kalorie dla pesto z zielonej pietruszki:

1 porcja pesto 120 g to 208 kcal

Składniki na 8 porcji:

√ natka pietruszki (posiekana) – 750 g
słonecznik – 125 g
√ czosnek – 2 ząbki
√ płatki drożdżowe – 2 łyżki
√ sok z cytryny – 2 łyżki
√ olej nierafinowany – 60 g
sól – szczypta
pieprz – szczypta

Czas przygotowania: 10 min

Liczba porcji: 8

Dieta: wegańska, wegetariańska

Sposób przygotowania:

  1. Słonecznik upraż na suchej patelni.
  2. Natkę pietruszki, słonecznik, czosnek oraz płatki drożdżowe umieść w blenderze i zmiksuj.
  3. Dodaj sok z cytryny oraz olej nierafinowany i zmiksuj jeszcze raz na gładką masę.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Przechowuj w lodówce.
  6. Podawaj z pełnoziarnistym makaronem lub pieczywem.

Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,

 

Zespół kulinarny GOmigo

Pokaż więcej wpisów z Październik 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.74 / 5.00 115 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-15
super sklep
2024-01-31
Super

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel