Pesto z zielonej pietruszki
Witaminowe skarby ogrodu
To już ostatnie chwile na to, aby zebrać dary z naszego ogródka. Dzisiejszy przepis dedykujemy zielonej pietruszce, która jest najbardziej znanym ziołem polskiej kuchni. To źródło witaminy C, betakarotenu oraz folianów. Pesto zyskuje niesamowity smak, dzięki prażonym pestkom słonecznika oraz płatkom drożdżowym.
Liczymy kalorie dla pesto z zielonej pietruszki:
1 porcja pesto 120 g to 208 kcal
Składniki na 8 porcji: √ natka pietruszki (posiekana) – 750 g
|
Sposób przygotowania:
- Słonecznik upraż na suchej patelni.
- Natkę pietruszki, słonecznik, czosnek oraz płatki drożdżowe umieść w blenderze i zmiksuj.
- Dodaj sok z cytryny oraz olej nierafinowany i zmiksuj jeszcze raz na gładką masę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przechowuj w lodówce.
- Podawaj z pełnoziarnistym makaronem lub pieczywem.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo