Darmowa dostawa od 299,00 zł

Biały krem szparagowy

2022-05-17
Biały krem szparagowy

Królewskie danie

Niezwykle delikatna zupa o kremowej konsystencji. Aksamitna i wiosenna, polecana szczególnie w sezonie szparagowym, kiedy to szparagi są świeże i najsmaczniejsze. Przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki i prażonymi orzechami włoskimi. Dodatkowego wyrazistego smaku dodaje jej mleko kokosowe i gałka muszkatołowa.  

 

Liczymy kalorie dla białego kremu szparagowego:

1 porcja zupy krem 250 g to 120 kcal

Składniki na  porcji:

√ białe szparagi - 500 g
√ cebula - 1 sztuka
√ ziemniaki - 3 sztuki 
√ pietruszka korzeń - 1 sztuka
√ pietruszka zielona - pęczek
√ mleko kokosowe - 100 ml 
√ olej kokosowy - 1 łyżka
√ gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki 
√ sól - 1 łyżeczka
 pieprz biały - 1/2 łyżeczki 
√ orzechy włoskie - 50 g

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Dieta: wegetariańska

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Szparagi umyj pod bieżącą wodą, odłam twarde końce, a łodygi pokrój na 2 cm kawałki. 
  3. Do garnka włóż cebulę i podsmaż na oleju kokosowym.
  4. Dodaj pietruszkę, ziemniaki i szparagi, zalej wodą tak, aby przykryła warzywa. 
  5. Gotuj do miękkości warzyw, a następnie zdejmij z ognia. 
  6. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i wlej mleko kokosowe. Zblenduj na gładki krem. 
  7. Podawaj z natką pietruszki i uprażonymi orzechami włoskimi. 

Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,

Zespół kulinarny GOmigo

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.77 / 5.00 109 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-14
Zamówienie zrealizowane szybko i sprawnie.Dziękuję.Na pewno skorzystam ponownie
2024-01-16
Doskonałe, słodkie migdały.
pixel