Biały krem szparagowy
Królewskie danie
Niezwykle delikatna zupa o kremowej konsystencji. Aksamitna i wiosenna, polecana szczególnie w sezonie szparagowym, kiedy to szparagi są świeże i najsmaczniejsze. Przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki i prażonymi orzechami włoskimi. Dodatkowego wyrazistego smaku dodaje jej mleko kokosowe i gałka muszkatołowa.
Liczymy kalorie dla białego kremu szparagowego:
1 porcja zupy krem 250 g to 120 kcal
Składniki na porcji: √ białe szparagi - 500 g
|
Sposób przygotowania:
- Cebulę, ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
- Szparagi umyj pod bieżącą wodą, odłam twarde końce, a łodygi pokrój na 2 cm kawałki.
- Do garnka włóż cebulę i podsmaż na oleju kokosowym.
- Dodaj pietruszkę, ziemniaki i szparagi, zalej wodą tak, aby przykryła warzywa.
- Gotuj do miękkości warzyw, a następnie zdejmij z ognia.
- Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i wlej mleko kokosowe. Zblenduj na gładki krem.
- Podawaj z natką pietruszki i uprażonymi orzechami włoskimi.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo