Pieprz czarny GRYS jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów, mięs (takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina), zup, ryb bulionów, galaretek rybnych, Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu.
Bardzo dobrze współgra z innymi przyprawami i ziołami. Może być używany do dań ciepłych i zimnych. Podnosi walory smakowe potraw, nadając im nowy, pyszny smak. Pieprz ma właściwości konserwujące, dlatego dodany do mięs utrzymuje go w stanie świeżości. Nawet niewielkie ilości pomagają w wydobyciu innych delikatnych smaków. Do gorących posiłków najlepiej dodać go pod koniec gotowania, aby zachował swój aromat.
![](https://upload.cdn.baselinker.com/products/1000899/94682cdf799368d51bb1f88b127eccb2.jpg)