Koper dodaje się do sałatek, ziemniaków, zup, potraw z jaj i ryb. Pędy wraz z baldachami kwiatów lub owoców są niezastąpionym dodatkiem przy kwaszeniu ogórków. Sos koperkowy jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do mięs, drobiu, ryb, raków i ślimaków. Nazwa tego warzywa pochodzi od starego słowa "dull", znaczącego "kołysać", bowiem sporządzona z kopru herbata miała właściwości usypiające i relaksacyjne. Koper jest stosowany jako lek przeciw kolce, trudnościom z trawieniem i spowodowaną tym bezsennością, wzdęciom, nieprzyjemnemu zapachowi z ust. Ze względu na swój aromat jest jednym z najintensywniej pachnących ziół. Wyjątkowy aromat idealnie komponuje się z warzywami oraz mięsem. Szczypta suszu wzbogaci zupę oraz sos. Warto dodawać je do potraw mięsnych, rybnych, oraz do kapusty, czy roślin strączkowych.