Cebula płatek suszona to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie - ma charakter uniwersalny. Cebula mielona nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz wzbogaca ich aromat. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów i potraw duszonych, makaronów, pieczonych ziemniaków.
Nieograniczone są możliwości kulinarne wykorzystania tej przyprawy w różnych regionach świata, a jej zastosowanie zależy od fantazji kucharza. Dobrze jest dodawać ją między innymi do zup jarzynowych, drobiu, dziczyzny, gulaszu, wszelakich sosów. Cebula w formie suszonej zdecydowanie polepsza smak przygotowywanej potrawy.
Przed dodaniem do potrawy, należy rozmieszać zmieloną cebulę z małą ilością wody. Można także posypywać gotowane potrawy. Cebula to podstawowy składnik polskiej kuchni. Suszone płatki cebuli to chrupiąca i aromatyczna alternatywa dla klasycznej cebulki, dlatego warto ją mieć zawsze pod ręką.