Curry jest mieszanką przypraw, ziół i nasion (między innymi z kurkumy czy imbiru), które odpowiadają za jedyny w swoim rodzaju smak. Jest to kluczowy składnik potraw indyjskich, Azji Południowej i Karaibów i znajduje coraz częstsze zastosowanie w kuchni europejskiej.
Stosuje się ją najczęściej do potraw mięsnych zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, sosów i ryżu. Nadaje im pięknej słonecznej barwy. Klasyczna curry indyjska jest łagodna w smaku i samej mieszance nadaje żółty kolor. Wspólnym elementem wszystkich sproszkowanych mieszanek o nazwie curry jest kurkuma, nadająca przyprawie piękną, żółtą (lekko pomarańczową) barwę.
Istnieje szereg odmian curry, ale najpopularniejsze to żółte curry. W skład produktu wchodzą takie aromatyczne przyprawy jak: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól.
Curry to w naszym kraju przyprawa coraz bardziej popularna. Ma ona charakterystyczny, ostry smak, który świetnie nadaje się do wielu potraw. Może nie każdy wie, ale ta przyprawa stanowi także fantastyczną ochronę organizmu przed różnymi niekorzystnymi czynnikami czyhającymi na stan naszego zdrowia.
Składniki: kolendra, kurkuma, kozieradka, kmin, imbir, goździki, koper włoski, czosnek, liść laurowy, gorczyca, chili, cynamon, sól, pieprz czarny, suszone mango, kukurydza