Papryka wędzona ostra uzyskiwana jest w wyniku procesu suszenia papryczek nad dymem z drewna dębowego, a następnie zmielona.
Papryka ostra jest niezwykle aromatyczną przyprawą o wyrazistym pikantnym smaku, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jest źródłem witaminy C i beta-karotenu oraz wspomaga procesy trawienne, posiada właściwości rozgrzewające, bakteriobójcze, przeciwbólowe,
Papryka ostra znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i włoskiej oraz hiszpańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów, twarogów i wędlin. Stanowi podstawę gulaszu, do którego sproszkowaną paprykę praży się lekko na tłuszczu. Wyrazisty zapach naturalnego dymu wędzarniczego sprawia, iż papryka wędzona bardzo dobrze wzbogaci smak grillowanych mięs. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Skala ostrości - pikantności danej papryki podawana jest w tzw. skali Scoville’a (oznaczanej skrótem SHU). Skala pozwala określić ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie.