Darmowa dostawa od 299,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Olej z czarnuszki zimnotłoczony 500 ml - Migogroup

Olej z czarnuszki zimnotłoczony 500 ml - Migogroup

  • Olej z czarnuszki MIGOgroup tłoczony na zimno zwany złotem faraonów ma wiele cennych właściwości. Ma delikatnie orzechowo gorzkawy smak i ciemnozieloną barwę. Stosuje się go do potraw na zimno, głównie sałatek, dressingów. Nie nadaje się do smażenia.
Pojemność
49,99 zł
/ szt. brutto
Produkt dostępny
Produkt dostępny
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Olej z czarnuszki zimnotłoczony 500 ml - Migogroup
Olej z czarnuszki zimnotłoczony 500 ml - Migogroup
Pojemność:500 ml
Bezpieczne zakupy

Naturalny olej z czarnuszki zimnotłoczony nierafinowany

Czarnuszka (zwane złotem faraonów) jest rośliną jednoroczną inaczej zwana czarnym kminkiem. Jej nazwa pochodzi właśnie od ciemnych, wręcz czarnych nasion o potężnej mocy i ogromnych właściwościach. Inne nazwy tej rośliny to panna w zieleni, czarnucha, kmin czarny, kolendra rzymska, czarnuszka ogrodowa. Stosowany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetyce np. do stosowania na włosy. Na rynku dostępny bywa olej z czarnuszki w kapsułkach do połykania, który przyjmuje się w formie suplementu diety. Jak wykorzystać olej z czarnuszki i na co pomaga? Poniżej udzielamy odpowiedzi na te pytania.

Co to jest olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki jest wytwarzany z jej nasion, dlatego przybiera kolor ciemnozielony i ma charakterystyczny smak z nutą goryczki. Same nasiona, ale także i olej z czarnuszki może być stosowany nie tylko jako przyprawa czy dodatek do potraw, ale także może mieć zastosowanie zewnętrzne na skórę i włosy. Podobnie jak inne oleje zimnotłoczone, olej z czarnuszki jest naturalny, nieoczyszczony i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Tłoczy się go ze starannie dobranych ziaren czarnuszki siewnej.

Zastosowanie oleju z czarnuszki w kuchni

Olej z czarnuszki dzięki swoim niezliczonym właściwościom może być stosowany do picia po 1-2 łyżek dziennie. Można go również wykorzystać jako dodatek do sałatek i sałat w sosach typu vinegrette. Olej z czarnuszki jest także doskonałym dodatkiem do pasty twarogowej dr Budwig, która ma ogromny potencjał zdrowotny. Jeśli komuś nie przypadnie do gustu goryczkowy smak oleju z czarnuszki, można odrobinę oleju wylać na talerzyk lub miseczkę, maczać w nim ulubione pieczywo i zajadać z różnymi dodatkami, np. świeżą  bazylią, aromatycznym pomidorem lub wiosennym szczypiorkiem.  Olej z czarnuszki, a także i czarnuszka mielona jest nieoceniona jako dodatek do wszelakich past warzywnych, mięsnych, kanapkowych.

Olej z czarnuszki — właściwości i kalorie

Olej z czarnuszki odznacza się wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych. Prawie 60% stanowią tłuszcze wielonienasycone, do których należą kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolowy). Wprowadzanie do diety tłuszczy nienasyconych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Co ważne nasiona czarnuszki, jak i olej z czarnuszki wykazują aktywność przeciwutleniającą. W przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że podawanie związku o nazwie tymochinon, powodowało zmniejszenie poziomu czynników prozapalnych związku przeciwzapalnego. Wartość energetyczna oleju z czarnuszki to 900 kcal w 100 g produktu. Należy podkreślić, że utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zbilansowanego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Składniki:

olej z czarnuszki 


Wartości odżywcze dla 100 g oleju z czarnuszki:

Wartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 16 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Błonnik - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g

Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.

Informacje o alergenach i GMO:

Produkt nie zawiera:

- alergenów,
- organizmów modyfikowanych genetycznie,
- składników modyfikowanych genetycznie,
- nie został wytworzony z genetycznie modyfikowanych substancji

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Unikać kontaktu z wilgocią oraz światłem słonecznym.

Sposób pakowania:

Produkt zapakowany jest w szklaną butelkę z ciemnego szkła. Dzięki takiemu sposobowi zapakowania produkt pozostaje szczelnie zamknięty bez dostępu światła i wilgoci. Po opróżnieniu produktu, opakowanie może zostać poddane recyklingowi lub ponownemu wykorzystaniu w warunkach domowych. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.

Kraj pochodzenia surowca:

Indie

Zawartość opakowania netto (ml):

500 ml


Producent:

F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski

Bogdańczowice 4

46-233 Bąków




 

 



Kod produktu
5904541499338
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 39 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-06-08
Polecam
2022-01-17
szybko sprawnie bez jakichkolwiek problemów..Dalej tu będę zamawiał.Polecam.Pozdrawiam.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel