Oliwy, oleje, octy
Olej, oliwa, ocet — co warto wiedzieć?
Oleje, to produkty wytłaczane z nasion tzw. oleistych, na przykład olej z czarnuszki, olej słonecznikowy czy rzepakowy. Tłoczenie oleju to pozyskiwanie oleju metodą wyciskanie lub wygniatania nasion. Oliwy to produkty powstałe w wyniku tłoczenia na zimno (poniżej 27 stopni) lub na gorąco miąższu oliwek. Oliwa jest produktem wrażliwym na światło, dlatego powinna być przechowywana w ciemnych butelkach. Pod wpływem światła słonecznego może tracić swoje właściwości i walory smakowe.
Octy to produkty powstałe w wyniku fermentacji. Ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie ocet powinien być produktem obowiązkowym w każdym domu.
Ocet — dlaczego jest taki ważny?
Wokół octu powstało w ostatnim czasie wiele nieporozumień. Jest to związane z formą i sposobem wykorzystania i spożywania tego produktu. Ocet to jeden z tych produktów, który ma bardzo szerokie zastosowanie w gospodarstwie domowym. Sprawdza się jako środek czyszczący, doskonale radzi sobie z kamieniem. Spożywany w rozsądnych ilościach ma wiele pozytywnych oddziaływań na nasze zdrowie. Ma zdolność niszczenia drobnoustrojów. Dawniej ocet stosowano do uzdatniania wody, a nawet do dezynfekcji rąk. Niepodważalna przewaga octu to przede wszystkim jego cena.
Jaki olej lub oliwę wybrać?
Współczesny rynek spożywczy jest zalewany różnego typu olejami. Część z nich to oleje tłoczone na zimno, czyli nierafinowane. Pozostałe to oleje rafinowane, czyli oczyszczone w celu uzyskania pewnych właściwości. W wyniku rafinacji oleje pozbawione są intensywnego zapachu, poprawione zostają walory smakowe, zwiększona jest ich trwałość. Trzeba wiedzieć, że nie każdy olej w równym stopniu nadaje się do wszystkiego. Oleje nierafinowane zazwyczaj nie nadają się do smażenia. Poddanie rafinacji sprawia, że olej uzyskuje wyższą temperaturę dymienia. Oznacza to, że jest odpowiedni do smażenia potraw lub pieczenia dań. Najlepiej do tego nadają się:
- olej avokado
- olej sojowy
- oliwa z wytłoczyn oliwek
- olej słonecznikowy
- olej rzepakowy
- olej kokosowy rafinowany
- olej sezamowy
Oleje nierafinowane, czyli tłoczone na zimno idealnie sprawdzą się w surówkach i sałatkach. Zawierają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.
Gdzie kupić najlepsze produkty?
Wiele dobrej jakości produktów znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Zarówno sklepy stacjonarne, jak i internetowe mogą pochwalić się dużym wyborem wśród olejów i octów. W sklepie gomigo.pl wszystkie produkty charakteryzują się dużą rotacją, dlatego są zawsze świeże. Dodatkowo mają długie terminy przydatności, co sprzyja robieniu większych zakupów, oszczędzając na dodatkowych kosztach wysyłki.