Napoje roślinne, soki, wody
Twój organizm potrzebuje wody
Należy podkreślić, że nawodnienie to podstawowy warunek właściwego funkcjonowania całego ciała. Bez przyjmowania płynów nie jest możliwe, by zachodziły podstawowe procesy w organizmie. Te procesy to transport substancji odżywczych, metabolizm, zachowanie równowagi wodno elektrolitowej oraz kwasowo — zasadowej, a także termoregulacja. Skutki odwodnienia nie pojawiają się od razu, a zanim dojdzie do poważnych zaburzeń gospodarki wodno — elektrolitowej, organizm wysyła sygnały takie jak: suchość w ustach, zawroty głowy i bóle głowy. Najszybciej jednak na brak płynów reaguje nasz mózg. Europejski Instytut Nawadniania podaje, że już niewielka utrata wody prowadzi do pogorszenia pamięci oraz zaburzeń koncentracji. Skutkiem tego jest również zmniejszenie wydolności fizycznej.
W tej sytuacji jest oczywiste, że codzienna dawka 2-3 litrów wody lub płynów to podstawa, by sprostać wyzwaniom intelektualnym. Woda to określenie bardzo ogólne i pod tą nazwą kryć się może np. alkaliczna woda jonizowana. Co to jest woda alkaliczna? To specjalna woda, która prócz czystości charakteryzuje się zasadowym pH. Woda alkaliczna prawdopodobnie nawadnia lepiej niż zwykła.
Czym są napoje roślinne ?
Napoje roślinne to produkty pochodzenia roślinnego są alternatywą dla mleka zwierzęcego, dostarczając mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Takim zamiennikiem mleka krowiego są przede wszystkim: napój migdałowy, napój kokosowy, napój sojowy lub napój owsiany. Dość często używa się tych roślinnych substytutów do płatków śniadaniowych lub jako dodatek do kawy. Tę funkcję doskonale spełnia przede wszystkim napój sojowy, napój migdałowy i napój kokosowy. Jeszcze jakiś czas temu wiele osób niechętnie odnosiło się do wszelkich produktów typu napoje. Było to spowodowane złą reputacją słodzonych soków owocowych, których wartość kaloryczna sięga od 2 nawet do 5 łyżeczek cukru w szklance napoju owocowego. Zatem ile kalorii mają napoje roślinne ? Podobnie jak smak napoju roślinnego różni się od rodzaju surowca, tak samo ilość kalorii jest od tego uzależniona. Najbardziej kaloryczny jest napój kokosowy. Jedna szklanka to około 467 kcal. Nieco mniej kaloryczne jest już mleko ryżowe, zawierające 161 kcal w szklance napoju. Napój owsiany dostarcza nam 115 kcal w jednej szklance. Za najmniej kaloryczne uważa się napoje sojowe i migdałowe.
Jak zrobić napój owsiany?
O ile trudno sobie wyobrazić by każdy hodował krowę i miał pod ręką świeże mleko, to samodzielne wyprodukowanie mleka roślinnego nie powinno nikomu stwarzać problemu. Oprócz napoju owsianego łatwo wykonamy w domu także napój migdałowy czy kokosowy. Będzie nam do tego potrzebny blender najlepiej kielichowy lub taki w którym wykonujemy koktajle warzywne i owocowe. Co jest potrzebne do wykonania napoju owianego? Wystarczy wsypać do naczynia płatki owsiane i zalać letnią wodą, następnie odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie blendujemy na wysokich obrotach ok. 4-5 minut. Możemy w czasie blendowania dodać odrobinę soli, miodu lub syropu. W kolejnym kroku odcedzamy zmiksowane płatki i przechowujemy do 4 dni w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Żywe soki — źródło energii i zdrowia
Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju produktów sokopodobnych. Jedne są w butelkach inne w kartonach. Jak w tym gąszczu wybrać najlepsze, pełnowartościowe produkty i czy mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Czy warto pić soki i czym się różni sok od nektaru? Nektar to rozcieńczony wodą sok z dodatkiem cukru. Ilość cukru w napojach owocowych i nektarach jest bardzo duża, natomiast mało jest tam witamin i minerałów oraz związków bioaktywnych, które powinny być podstawowym składnikiem dobrego, prawdziwego soku. Mianem prawdziwego soku możemy określić tak naprawdę owoc lub warzywo w postaci płynnej. Żeby był dobrej jakości, powinien być naturalny w 100%, bez dodatku wody czy cukru, nieodtworzony z koncentratu. WHO zaleca spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Dobrej jakości sok jest w stanie pokryć to zapotrzebowanie. Świeżo wyciskane soki są najbogatszym źródłem witamin, przede wszystkim, antyoksydacyjnych witamin C, A i E. Miksy owocowo warzywne to także doskonały sposób, by w niewielkiej porcji dostarczyć sporej dawki witamin i minerałów. Pijąc regularnie dobrej jakości soki, dostarczamy organizmowi spore dawki żelaza, selenu, cynku i wiele innych.
Przeciwutleniacze (antyoksydanty) zawarte w zdrowych sokach i napojach roślinnych niszczą i usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, które sprzyjają starzeniu się i mutacji komórek. Zapobiegają również działaniu rakotwórczemu nitrozoamin, które powstają w przewodzie pokarmowym. Flawonoidy — czyli związki zawarte w świeżych sokach są łatwo przyswajalne przez organizm i mają działanie antynowotworowe. Hamują również starzenie się skóry, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, pochłaniają szkodliwe promieniowanie UVA i UVB. Jak widać powyżej, zalet tego typu napojów jest wiele. Dzięki regularnemu spożywaniu wysokiej jakości produktów zapewniamy naszemu organizmowi dobre samopoczucie oraz zwiększenie energii życiowej.