Omlet z mąki z samopszy, z owocami sezonowymi
Omlet na śniadanie
Zdrowe i smaczne śniadanie to sekret udanego dnia. Omlet z mąki z samopszy idealnie współgra ze świeżymi owocami, które teraz mamy na wyciągnięcie ręki. Przygotowanie tego ciepłego posiłku zajmuje tylko kilka chwil,a zagwarantuje nam energię na cały poranek.
Liczymy kalorie dla omletu z mąki z samopszy:
1 porcja omletu z mąki z samopszy 320 g to 520 kcal
Składniki na 1 porcję: √ mąka z samopszy - 5 łyżek √ mleko ryżowe - 1/2 szklanki √ jajko - 1 sztuka √ białko - 1 sztuka √ cukier kokosowy - do smaku √ olej z pestek winogron - 1 łyżeczka Dodatki: √ masło orzechowe - 1 łyżeczka √ syrop klonowy - 1 łyżeczka √ owoce: banan, jabłko, borówki - po 3 garście √ orzechy włoskie - 2 sztuki |
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 5 min Liczba porcji: 1 Dieta: wegetariańska |
Sposób przygotowania:
1. Białko ubij na delikatną pianę.
2. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj jajko, ubite białko, olej oraz mleko.
3. Wszystko zblenduj, aby uzyskać gładką konsystencję.
4. Gotową masę przelej na patelnię i usmaż pod przykryciem.
5. Usmażony omlet zdejmij z patelni, posmaruj masłem orzechowym.
6. Na połowę wyłóż pokrojone w plastry jabłka i banana, dodaj borówki.
7. Złóż omlet na pół, udekoruj resztą owoców, orzechami i polej syropem klonowym.
Życzymy powodzenia i smacznej degustacji,
Zespół kulinarny GOmigo